Campagne Rijksoverheid

Eind vorige maand is de rijksoverheid een speciale campagne begonnen om slachtoffers van seksueel misbruik te motiveren dat te melden en hulp te zoeken. Veel slachtoffers durven niet te praten als zij seksueel misbruik hebben meegemaakt. Als je een nare seksuele ervaring hebt meegemaakt, kan je je daarna bang of verward voelen. Misschien schieten er allerlei gedachten en vragen door je hoofd, maar vind je het lastig om hulp te zoeken.
Je vindt meer informatie op de site:  https://www.watkanmijhelpen.nl/


Toerustingsdag vertrouwenspersonen 2019

De Toerustingsdag voor vertrouwenspersonen vond plaats op 2 november 2019 in Barneveld.
We kijken terug op een volle, leerzame Toerustingsdag met 300 betrokken deelnemers en workshopleiders. Het thema was: ‘De kerk een veilige plaats’ en had als basis het Stappenplan Een veilige kerk. Voor elke stap was een workshop te volgen, zes in totaal. De Toerustingsdag kreeg van de deelnemers een 8,4.
Op deze pagina vind je een korte terugblik en het materiaal dat gebruikt is in de workshops.

——————————————————————————

Studiemiddag PThU: Herstel na misbruik

Seksueel misbruik verandert je voor het leven. Heel veel mensen hebben hiermee te maken: één op de drie vrouwen en één op de vijf mannen heeft seksueel geweld ervaren in onze samenleving. Wat betekent dat nu in de pastorale praktijk? Samen door de woestijn – pastorale wegen richting herstel na seksueel misbruik.
Datum: 29 oktober in Amsterdam op de PThU. Bedoeld voor pastores, geestelijk verzorgers, opleiders, vertrouwenspersonen, kerkelijk werkers, studenten en overige mensen die zich betrokken weten bij deze thematiek.
Meer informatie via deze link.

——————————————————————————

Toerustingsdag 2019

Op zaterdag 2 november 2019 organiseert het Meldpunt Misbruik een toerustingsdag voor vertrouwenspersonen. Het thema is dit jaar: ‘De kerk een veilige plaats.’ Het Stappenplan Een veilige kerk vormt de basis van de zes workshops. Tijd: 10.00 tot 15.30 uur, vanaf 9.15 uur inloop. Locatie: Johannes Fontanuscollege, Wethouder Rebellaan 135, 3771 KA Barneveld. Meer informatie en aanmelden via deze link.

—————————————————————————–

Groot Nieuws Radio interviewt gemeentebegeleider

Bij Groot Nieuws Radio is de gemeentebegeleider Bert Houwen aangeschoven. In het interview bij Jorieke spreken ze openhartig door over de gevolgen van seksueel misbruik voor slachtoffers en gemeente. Bert Houwen: “Bij een melding kiezen we expliciet voor het slachtoffer.” Samen benadrukken ze het belang van een veilige kerk: “Juist de kerk zou zo veilig moeten zijn dat iedereen er graag bij wil horen, er getroost kan worden en kan groeien.“
Lees en beluister het interview op Groot Nieuws Radio.