Taken

Een vertrouwenspersoon heeft een aantal taken en evengoed een aantal ‘niet-taken’.  Het is belangrijk om beide te vermelden om de juiste verwachtingen te scheppen.

Taken van de vertrouwenspersoon

• Opvang en begeleiding: De vertrouwenspersoon functioneert als eerste aanspreekpunt voor mensen uit de gemeente die iets willen melden of zich zorgen maken over ongewenste omgang.
  • Adviseren: De vertrouwenspersoon adviseert klager over een eventueel vervolgtraject.
  • Signaleren: De vertrouwenspersoon geeft gevraagd en ongevraagd advies aan de kerkenraad rondom gesignaleerde knelpunten en preventie activiteiten.
  • Informeren: de vertrouwenspersoon heeft jaarlijks overleg met de kerkenraad en legt daarbij verantwoording af middels een jaaroverzicht.
  • Voorlichting en preventie: de IVP stimuleert de kerkenraden en alle personen die betrokken zijn bij jeugdtaken te werken volgens het Stappenplan Veilig Jeugdwerk.

‘Niet-taken’ van de vertrouwenspersoon

Wat doet een vertrouwenspersoon niet?

• Doet niet aan waarheidsvinding.
  • Gaat zelf niet op onderzoek uit.
  • Is niet de oplosser van het probleem.
  • Is geen mediator.
  • Is geen therapeut, pastorale medewerker, geen advocaat en geen rechercheur.
  • Is niet het aanspreekpunt voor ‘gewone’ kerkelijke conflicten.

Uitzonderingen: Binnen de RKK heeft de vertrouwenspersoon beperkte taken: vertrouwelijk een luisterend oor bieden, pastorale begeleiding en behulpzaam zijn bij het vinden van geschikte hulpverlening. Informeer bij het Meldpunt van de RKK naar de taken en ‘niet-taken’ van de vertrouwenspersoon in de RKK.